ОЦІНКА РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ СИСТЕМИ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛІНГУ БАНКУ - Марина, Анна; Мирошниченко, Ганна; Катранжи, Леонід (Mechanism of an economic regulation, 2023)
bankФінансовий сектор розвивається на сьогодні найбільш динамічними темпами, разом з тим цьому розвитку притаманні найбільші та наймасштабніші ризики діяльності. Це обумовлює підвищення уваги фінансових установ до сучасних систем управління активами, ризиками та конкурентоспроможністю. Фінансовий контролінг в цьому аспекті є комплексною системою підвищення результативності функціонування фінансових установ та підвищення їх конкурентоспроможності в середньо та довгостроковій перспективі. Основною проблемою впровадження фінансового контролінгу є відсутність кваліфікованих фахівців, здатних побудувати якісну систему з урахуванням особливостей функціонування окремої фінансової установи. Процес впровадження системи фінансового контролінгу банківської діяльності має декілька основних етапів: методологічний етап, який передбачає конкретизацію моделі банківського контролінгу; методичний етап, що характеризується підбором методів реалізації системи фінансового контролінгу в банку необхідних для прийняття певних управлінських рішень; технічний етап, який передбачає визначення кількості осіб та розподіл обов’язків між кваліфікованим персоналом, який буде працювати з управлінською базою. До практичного використання запропоновано зміст Положення про організацію фінансового контролінгу в банку, в якому визначено організаційно-правові особливості забезпечення функціонування системи фінансового контролінгу. Структура документу містить чітко визначений перелік завдань служби фінансового контролінгу в банку, а також права та обов’язки контролерів. Розроблено методичний підхід до оцінювання результативності формування системи фінансового контролінгу банківської діяльності, який передбачає оцінку результативності роботи служби фінансового контролінгу (завдяки оцінюванню її поточної діяльності та когнітивності працівників), що дасть змогу врахувати не тільки доцільність вкладання фінансових ресурсів у впровадження фінансового контролінгу, а й рівень професійності членів створеної служби фінансового контролінгу, що є важливою умовою здійснення ефективної банківської діяльності.