РОЛЬ СИСТЕМИ ТОРГІВЛІ КВОТАМИ НА ВИКИДИ У СПРИЯННІ РОЗВИТКУ ВІДНОВЛЮВАНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ В ЄВРОПЕЙСЬКОМУ СОЮЗІ - Подольчук, Дмитро (Mechanism of an economic regulation, 2023)
У цьому дослідженні аналізується система торгівлі викидами Європейського Союзу та її ефективність у скороченні викидів парникових газів. Було розглянуто, як СТВ ЄС розвивалася з моменту її впровадження у 2005 р., включаючи початкову надмірну пропозицію квот та подальші заходи з обмеження надлишкової пропозиції та підвищення цін на вуглецеві квоти. Було виявлено, що з часом спостерігається тенденція до зменшення обсягів асигнувань на СТВ, при цьому сектор стаціонарних установок отримує найбільшу кількість квот. Крім того, в дослідженні розглянуто зв’язок між СТВ ЄС, ВВП ЄС та часткою відновлюваних джерел енергії і виявлено значний негативний зв’язок між СТВ ЄС та часткою ВДЕ, в той час як ВВП ЄС має значний позитивний зв’язок з часткою ВДЕ. У дослідженні робиться висновок, що хоча СТВ ЄС і надала помітний ціновий сигнал, вона все ще перебуває під загрозою надлишкової пропозиції, а ціни ще не досягли рівнів, сумісних з Паризькою угодою.