ОЦІНКА ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ РЕГІОНУ: МЕТОДИЧНИЙ АСПЕКТ - Петровська, Світлана (Mechanism of an economic regulation, 2013)
У статті запропоновано методичний підхід до оцінки інвестиційної привабливості регіону на основі побудови інтегрального показника. Розроблено загальну схему побудови інтегральних показників інвестиційної привабливості регіону. Інтегральний показник інвестиційної привабливості регіону визначається за значеннями інтегральних показників п’яти синтетичних категорій: інвестиційний потенціал, інвестиційний клімат, інвестиційна активність, інвестиційні ризики та екологічна складова. Сформовано комплексну систему показників для даної оцінки з урахуванням екологічної складової. Запропонований підхід повністю базується на використанні економіко-математичних методів дослідження. Показники, які використовуються для оцінки, мають необхідну для проведення розрахунків статистичну базу. Даний підхід має сприяти розв’язанню наступних регіональних завдань: підвищення ефективності використання інвестиційних ресурсів; формування оптимальних територіальних направлень інвестиційних потоків; створення сприятливішої інвестиційної привабливості; удосконалення механізмів обґрунтування і залучення інвестицій; зниження ступеня ризиків для інвесторів і кредиторів.