ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ВИКОРИСТАННЯ МІНЕРАЛЬНИХ РЕСУРСІВ (НА МАТЕРІАЛАХ ПЕК США) - Деркач, Тетяна (Mechanism of an economic regulation, 2013)
У статті розглядаються питання державного регулювання використання мінеральних ресурсів на матеріальних ПЕК США як найважливішої складової політики держави у сфері природокористування. Визначено вплив залежності економіки США від імпорту енергоносіїв на енергетичну безпеку країни, наведено результати аналізу основних напрямів довгострокової енергетичної політики держави. Досліджено також позитивні та негативні сторони сучасного державного регулювання, в основі якого лежить двоїста система патентного доступу відносно земель, що знаходяться у державній власності з визначеним набором мінеральних ресурсів, та система орендно-ліцензійного доступу до експлуатації родовищ первинних ресурсів земних надр, при тому що максимальна ефективна денна норма видобутку ресурсів не наносить непоправного збитку процесу використання родовища.