МОДЕРНІЗАЦІЯ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ НА ІНТЕГРОВАНОМУ ЗЕРНОВОМУ РИНКУ УКРАЇНИ (ВІДТВОРЮВАЛЬНИЙ ПІДХІД) - Нікішина, Оксана (Mechanism of an economic regulation, 2013)
Забезпечення ефективного функціонування зернового ринку як гаранта продовольчої безпеки України та системоутворюючої основи її агропромислового комплексу актуалізує завдання інноваційної модернізації державної регуляторної політики. У статті визначено сутність інтегрованого зернового ринку та його відтворювальну структуру, ідентифіковано структурні та фінансові деформації відтворювальних процесів, вектори їх впливу на розвиток складових секторів. Проаналізовано головні складові діючого механізму державного цінового регулювання зернового ринку, показано їх обмежену дію на плинність і деформації відтворювальних процесів. Запропоновано комплекс регуляторних заходів, цілеспрямовано орієнтованих на зменшення деструктивного впливу структурних і фінансових деформацій відтворювальних процесів, забезпечення пріоритету державних економічних інтересів, активізацію відтворювальної функції ринку зерна та суміжних з ним ринків як необхідної умови сталого економічного зростання.