МЕТОДОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ ОБЛІКУ ЗНЕЦІНЕННЯ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ - Рура, Ольга (Mechanism of an economic regulation, 2013)
В умовах фінансової кризи, нестабільної політичної та економічної ситуації, фактична собівартість основних засобів не завжди відображає їх реальну вартість. Процедурою фінансового обліку, яка здійснюється на дату складання звітності й призвана забезпечити відображення знецінення основних засобів на дату балансу, є зменшення (відновлення) корисності. Основними проблемами, пов’язаними з її застосуванням в Україні є: обчислення суми очікуваного відшкодування; вибір ставки дисконтування; розподіл суми знецінення між активами групи, що генерує грошові потоки. Сама процедура тестування активів на предмет знецінення складна, потребує великих трудовитрат і спеціальних знань. Багато показників основуються на суб’єктивних оцінках та професійному судженні, що може призвести до помилок та зловживань зі звітністю. Подолання цих проблем повинно базуватися на комплексом розв’язування завдань організаційного, методологічного та методичного характеру.