ВИКЛИКИ ЕКОЛОГІЧНОЇ ЕКОНОМІКИ: ІСТОРИЧНИЙ ПОГЛЯД ТА ДЕЯКІ СПЕЦИФІЧНІ ПРОБЛЕМИ - Дейлі, Герман (Mechanism of an economic regulation, 2013)
За останні півтора століття існуючі економічні устої були піддані широкій критиці. Так Мальтус критикував економістів за абстрагування від проблеми постійно-зростаючого народонаселення; Маркс критикував економістів за абстрагування від класової боротьби та нерівності; критика Кейнса полягала в критиці ігнорування питання невизначеності і повної зайнятості як такої через стимулювання сукупного попиту. Сучасна економічна думка намагається вирішити питання поставлені критиками-економістами в попередні роки. Автор відповідає на критику попередників таким чином. По-перше, що до мальтузіанської критики: багаті країни мають менші показники народжуваності ніж бідні країни, і відповідно якщо питання народонаселення само по собі автоматично вирішиться якщо бідні країни будуть розвиваються швидшими темпами. По-друге, критика марксистів вирішується через покращення умов для бідних через економічне зростання як таке і не потрібно зважати на відносну позицію багатих. І нарешті критика Кейнса вирішується, через стимулювання сукупного попиту, який і забезпечить повну зайнятість через стимулювання інвестицій. Друга частина роботи присвячена актуальним питанням екологічної економіки. Економічна система зростає досить значними темпами і стає все більшою у порівнянні з екосистемою планети, хоча економічна система є лише підсистемою екосистеми. Чим ближче економічна система за своїми розмірами наближається до своєї материнської системи, тим більше вона повинна бути їй подібна (за такими характеристиками як цілісність, відсутність зростання, фізична закритість, використання сонячного світла як головного джерела енергії). Шлях прогресу економіки повинен перейти від кількісного зростання до якісного розвитку.