КОРПОРАТИВНА СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЯК ФАКТОР ЕФЕКТИВНОСТІ БАНКІВСЬКОГО БІЗНЕСУ - Ласукова, Анна (Mechanism of an economic regulation, 2013)
У статті висунуто та підтверджено гіпотезу щодо наявності взаємозв’язку між корпоративною соціальною відповідальністю та ефективністю банківського бізнесу. Визначено основні сучасні методи оцінювання ефективності банківського бізнесу. Окреслено доцільність використання методики стохастичної фронтирної межі для встановлення зв’язку між корпоративною соціальною відповідальністю банку та ефективністю його діяльності, яка полягає у можливості ідентифікації відхилень ефективності діяльності конкретного банку від межі банку з еталонною ефективністю. Обрано виробничий підхід у теорії банківництва, за якого банк здатний виконувати свою ключову функцію – фінансового посередника. Відповідно до виробничої функції встановлено перелік прямих та опосередкованих чинників впливу на прибуток банку до оподаткування, що є основним індикатором ефективності банківського бізнесу. Зроблено акцент на тому, що дослідження зв’язку зосереджено в межах короткострокового періоду, за якого максимізація прибутку не суперечить ключовим принципам концепції корпоративної соціальної відповідальності.