ОЦІНКА ВЗАЄМОВПЛИВУ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ ЕКОНОМІКИ - Кочерга, Микола (Mechanism of an economic regulation, 2013)
Ефективність функціонування сільського господарства багато в чому залежить від якісного стану навколишнього природного середовища. Останніми роками екологічні фактори стали реально лімітувати обсяги виробництва в аграрному секторі. У статті обґрунтовано необхідність обов’язково проводити оцінку взаємовпливу господарської діяльності та природокористування в аграрному секторі економіки при плануванні сільськогосподарського виробництва. Обґрунтовано доцільність здійснення даної оцінки при проведенні екологічного аудиту об’єктів в аграрному секторі економіки. Результатом еколого-економічного оцінювання впливу сільськогосподарської діяльності на стан природних ресурсів агросфери є рішення про доцільність впровадження запланованої діяльності. Визначено взаємозв’язок господарської діяльності та природокористування в агросфері на прикладі кореляційно-регресійного аналізу залежності вмісту гумусу від обсягів внесення органічних добрив. Лінійна регресія показала (з імовірністю 99,85%), що збільшення обсягів внесення органічних добрив на 1 т/га відповідає збільшенню вмісту гумусу в ґрунті на 0,0268%. Це дає можливість прогнозувати зміну вмісту гумусу залежно від обсягів внесення органічних добрив. З урахуванням проведеної оцінки взаємовпливу господарської діяльності та природокористування в агросфері визначено, що організаційний механізм вироблення напрямків реалізації сталого розвитку галузі базується на пріоритетних стратегічних завданнях з урахуванням ресурсного стану аграрного сектору економіки.