ЕКОНОМІЧНІ ЗАСАДИ ПІДВИЩЕННЯ КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ ЕНЕРГОРЕСУРСІВ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - Маценко, Олександр; Овчаренко, Дмитро (Mechanism of an economic regulation, 2013)
Поступова інтеграція України у світові торговельні відносини зумовлює відкриття вільного доступу товарів іноземного виробництва на національні ринки, що ставить на межу банкрутства вітчизняні підприємства через їх енергоємні виробничі цикли та високу вартість енергоресурсів на внутрішньому ринку. У статті проаналізовано вплив енергетичних ресурсів неналежної якості на фінансовий стан промислових підприємств. Аналіз параметрів якості основних паливно енергетичних ресурсів, що застосовуються у виробничих циклах, виявив значний вплив цих показників на витрати енергоресурсів, продуктивність роботи обладнання та динаміку амортизаційних відрахувань. Запропоновано програму реалізації заходів із підвищення якості енергоресурсів, яка передбачає виконання сукупності послідовних кроків, що покликані оптимізувати як систему постачань енергоресурсів, так і систему їх споживання, а саме: внутрішній аудит використання енергоресурсів, аналіз та оптимізацію договорів на їх поставку, моніторинг виконання договорів у частині відповідності якості, планування і реалізації заходів із підвищення якості енергетичних ресурсів.