ІННОВАЦІЙНІ СПОСОБИ УПРАВЛІННЯ БАГАТОКВАРТИРНИМИ ЖИТЛОВИМИ БУДИНКАМИ - Мороз, Наталія; Малетич, Тетяна (Mechanism of an economic regulation, 2013)
Житлово-комунальне господарство є однією з найбільш пріоритетних галузей господарського комплексу, на яку покладено завдання стабільного функціонування населених пунктів на території України. Однак, саме до цієї галузі практично не торкнулася рука ринкової економіки. На сьогодні однією з найбільш гострих соціально-економічних проблем України є утримання наявного житлового фонду в належному стані, його ефективна експлуатація, збереження та розвиток. У статті проаналізовано розвиток ринку житлової нерухомості, технічний стан житлового фонду. Досліджено існуючі на даний час інноваційні способи управління багатоквартирними житловими будинками та визначено найоптимальніший спосіб управління на основі договору між об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) та професійним управителем. Досліджено переваги, недоліки і загрози професійного управління. Запропоновано схему професійного управління житловим фондом розроблену авторами.