ІНСТРУМЕНТАРІЙ ВПЛИВУ ДЕРЖАВИ НА КОНСОЛІДАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ В БАНКІВСЬКІЙ СИСТЕМІ УКРАЇНИ - Богма, Сергій (Mechanism of an economic regulation, 2013)
Досліджено інструменти впливу держави на консолідаційні процеси в банківській системі України. Конкретизовано перелік державних інструментів впливу відповідно до української практики та з врахуванням світового досвіду. Розглянуто специфіку та особливості використання кожного із зазначених інструментів. Зроблено наголос на те, що сьогодні більшого поширення та ефективності набувають квазіфіскальні операції НБУ як інструменти регулювання консолідації банків в Україні, до яких у дослідженні відносяться операції по підкріпленню банків капіталом та операції рефінансування на пільгових умовах, купівля спеціалізованими установами недоходних (проблемних) активів за ініціативи держави та ін. Здійснено розподіл державних інструментів впливу на такі, що активізують консолідаційні процеси в банківській системі, та такі, що їх стримують.