МЕХАНІЗМ ПАРТИСИПАТИВНОГО ФІНАНСУВАННЯ МІСЦЕВОГО РОЗВИТКУ: СУТНІСТЬ ТА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ НАСЛІДКИ - Петрушенко, Юрій (Mechanism of an economic regulation, 2013)
Дефіцит фінансових ресурсів, необхідних для вирішення проблем життєдіяльності українських місцевих спільнот актуалізує питання розробки нових фінансових механізмів, які б дозволили розширити фінансову базу місцевого розвитку. У даному дослідженні аналізується ефективність партисипативного фінансування, як одного із таких механізмів. Дослідження впливу механізму партисипативного фінансування проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» на соціально-економічний розвиток українських територіальних громад дозволив зробити висновок, що спосіб фінансування виступив тим інститутом, який мотивував місцеві спільноти до самоорганізації, ініціативної діяльності та плідної співпраці з владою. Результати аналізу засвідчили позитивний вплив партисипативного фінансування як на економічні показники розвитку місцевих громад в короткостроковій перспективі, так і на характеристики соціального капіталу громад, що може стати фактором дострокового економічного розвитку. Цей висновок підтверджують регіональні експерти – у цілому схему партисипативного фінансування вони оцінюють як ефективну. Головна цінність цієї моделі фінансування у синергетичному ефекті – всі учасники отримують результат, який кожен окремо не зміг би досягти.