ІМПАКТНО-ІНТЕГРАЛЬНИЙ ПІДХІД ДО ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНОЇ ОЦІНКИ ЗБИТКІВ В МІСЦЯХ НАФТОВИДОБУВАННЯ - Грамма, Ольга; Шкарупа, Єлизавета (Mechanism of an economic regulation, 2016)
У статті розкрито особливості еколого-економічного аналізу процесу видобутку нафти, як одного з найважливіших складових енергозабезпечення економічного розвитку країни. Розвиток сучасної енергетики є основою підвищення соціально-економічного рівня життя населення та конкурентоспроможності країни, який залежить від економічно обґрунтованих й екологічно безпечних процесів видобутку, розподілу та використання енергетичних ресурсів. Виділено критичні фактори, що становлять загрозу для екологічної та енергетичної безпеки країни на прикладі місцевого розвитку, встановлено негативний вплив нафтовидобувного виробництва на природний територіальний комплекс та послідовність зростання цього впливу на довкілля регіону, враховуючи економічний збиток від забруднення місцевої території. Обґрунтовано застосовування імпактно-інтегральної методики еколого-економічної оцінки впливу наслідків нафтовидобування на навколишнє середовище та здоров’я населення в місцях безпосереднього видобутку та транспортування нафти.