ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ «ЗЕЛЕНОЇ» ЕКОНОМІКИ В КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Зябіна, Євгенія (Mechanism of an economic regulation, 2016)
Перехід до «зеленої» економіки має довгий та складний шлях, але вже сьогодні ряд країн із розвиненою економікою та країн, що розвиваються (США, Німеччина, Японія, Данія, Республіка Корея, Мексика, Китай, Республіка Намібія та ін.), демонструють лідерство шляхом прийняття «зелених» економічних стратегій. «Зелену» економіку можна розглядати як альтернативний розвиток, що в змозі генерувати економічне зростання та покращувати якість життя суспільства відповідно до принципів сталого розвитку. У статті досліджено дефініційне та сутнісне наповнення поняття «зеленої» економіки в контексті сталого розвитку та проаналізовані основні принципи формування «зеленої» економіки. Сталий розвиток передбачає комплексний підхід до трьох компонентів – економічного, соціального та екологічного, а сформована останніми десятиліттями концепція «зеленої» економіки покликана забезпечити більш гармонійне узгодження між цими компонентами, яке може бути оптимальним для всіх країн світу – розвинених, що розвиваються та держав із перехідною економікою.