ІНВЕСТИЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРІОРИТЕТНИХ ГАЛУЗЕЙ ЕКОНОМІКИ В КОРОТКОСТРОКОВІЙ ПЕРСПЕКТИВІ - Черненко, Олександр (Mechanism of an economic regulation, 2014)
Поява нового переліку пріоритетних галузей економіки, який задекларував Уряд, зумовила необхідність у підрахунку обсягу інвестиційних ресурсів, що мають бути залучені державною в ці галузі для підтримки їх розвитку в короткостроковій перспективі. Реалізація прогнозу такого роду вимагає застосування передових методів економіко-математичного моделювання, що будуть ефективними в умовах обмеженості наявних статистичних даних. Поставлене завдання реалізоване завдяки: розробці підходу до якісного та кількісного оцінювання взаємозв’язку між інвестиціями в основний капітал та валовою доданою вартістю у 33 видах економічної діяльності України; перевірці його ефективності на даних економіки Німеччини; побудові серії прогнозів до 2016 р. на основі отриманих даних для пріоритетних видів економічної діяльності. Шляхом двохпараметричного експоненціального згладжування сформовані прогнози за оптимістичним, середнім та песимістичним сценаріями. Отримані результати дали змогу визначити обсяги інвестицій в основний капітал, які має залучити держава у пріоритетні види економічної діяльності до 2016 р. для забезпечення їх інтенсивного розвитку.