ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ОЦІНКИ СИНЕРГІЇ ЯК ОСНОВНОГО КРИТЕРІЮ ВІДБОРУ ЕФЕКТИВНИХ УГОД ЗЛИТТЯ АБО ПОГЛИНАННЯ ПРИ ТРАНСФОРМАЦІЇ БІЗНЕС-МОДЕЛЕЙ ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Кравченко, Олена (Mechanism of an economic regulation, 2014)
У статті розглянуто практичні аспекти оцінки ефективності угод злиття та поглинання при здійсненні трансформації бізнес-моделі підприємства. Визначено сутність і природу синергії та досліджено процес формування ринкової вартості об’єднаного в результаті трансформації бізнесу. З метою більш точного та об’єктивного обліку й оцінки всього спектру кількісних та якісних джерел проявлення форм ефекту синергії запропоновано методичний підхід до розрахунку показника чистого приведеного ефекту синергії, який, окрім стандартних параметрів, ураховує коефіцієнт синергетичного зростання. Такий підхід дозволяє враховувати домінантну комбінацію властивостей оновленої у результаті трансформації системи, активація яких сприяє самоорганізації стимулювання процесів розвитку підприємства та, відповідним чином, зміцнює інформаційне підґрунтя для здійснення відбору перспективних угод з точки зору ефективного інтеграційного розвитку підприємства.