НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ ДЕФІНІЦІЇ «ЕКОТУРИЗМ» - арановський, Володимир; Ковальов, Богдан; Портянка, Аліна (Mechanism of an economic regulation, 2014)
У статті проаналізовано існуючі науково-методичні підходи до визначення терміну «екотуризм» (англ. ecotourism). На підставі проведеного аналізу сформовано порівняльну таблицю, в якій визначено основні цілі та функції, що враховуються в кожному з трактувань аналізованого терміну. В статті дістали подальшого розвитку наукові підходи до визначення функцій екотуризму, які цілком узгоджуються з його цілями та принципами. Запропоновано розрізняти пізнавальну, зберігальну та мотивуючу функції екотуризму. Встановлено, що в законодавчій базі України зміст термінів «екотуризм» та «зелений туризм» (англ. green tourism) ототожнюється. Проведено аналіз суміжних категорій «зелений туризм», «агротуризм» (англ. agritourism) та «сталий туризм» (англ. sustainable tourism), у результаті чого встановлено, що екотуризм є частиною сталого туризму, який сприяє сталому розвитку, а агротуризм – частина сільського туризму.