ЕКОЛОГІЧНА СТІЙКІСТЬ ЯК ВИКЛИК ДЛЯ НІГЕРІЇ: ЕКОНОМІКА ЛІСУ І ЙОГО НЕОБХІДНІСТЬ ЗБЕРЕЖЕННЯ - Нвосу, Джонатан (Mechanism of an economic regulation, 2014)
Ліси багато в чому впливають на життя людини. Вони слугують місцем проживання для тварин та рослин, підтримують біологічне розмаїття. Ліси підтримують рекреаційну діяльність та забезпечують важливими природними ресурсами покоління людей. Численні сільські поселення, включаючи мільйони збіднілих людей у всьому світі, залежать від лісів у своєму повсякденному житті. Іншими словами, ліси та їх ресурси є важливим джерелом їжі, притулку та засобів для існування домашніх господарств. Незважаючи на це, втрата лісів продовжується та має негативний тренд. Згідно з даними Міжнародного Союзу зі Збереження Природи (IUCN) 80% прадавнього лісу, що покривав землю 8 000 років тому, був очищений, фрагментований та знищений сучасним суспільством. Відмічено, що більше дев’яти мільйонів гектарів лісу втрачається кожного року в усьому світі. У Нігерії ситуація не відрізняється від світової: приблизно від 350 000 до 400 000 гектарів лісу втрачається кожного року (за даними FAO, 2007). Деградація лісів продовжується певний час. Цей процес йде поруч із систематичним спадом у біорозмаїтті в тих же регіонах (згідно з DuToit et al., 2004; Bruner et al., 2001). Без збереження лісів не може бути захисту клімату, як стверджує Стерн (Stern, 2008). Місцеве населення країн по всьому світу в основному покладається на утилізацію лісних ресурсів. Хоча в цих регіонах багато областей було призначено під охорону, тим не менш площа природних лісів продовжує скорочуватися. Сьогодні лише 36 відсотків світових лісів є незайманими – тобто такими, які ніколи не зачіпала людська активність у великих масштабах (Hirschberger, 2007). У Нігерії, знищення лісів було ідентифіковано як одна з найважливіших причин екологічних проблем у країні поряд з опустелюванням та ерозією ґрунту, втратою біологічного розмаїття. Видобуток нафти в країні, а також інших корисних копалин (газ, вугілля), сприяє підвищенню темпів лісозаготівлі та прирощенню виробництва лісоматеріалів, що в комплексні призводить до втрати лісів. Декілька спроб із збереження лісів у Нігерії були зроблені, але зниження кількості їх триває. Отже, мета цієї статті, полягає у виявлення причин втрати лісів по всьому світу, з особливим акцентом на Нігерії, та розроблення шляхів ефективного збереження лісів. У статті представлено теоретичний підхід для виявлення проблем втрати лісів. У даному дослідження розкрито загальні природні та економічні наслідки збезлісення у регіонах Африки та окремо – у Нігерії. У статті виокремлено ключові параметри збезлісення в Нігерії, при цьому автор пропонує заходи, які можуть допомогти у вирішенні питання переведення природного та економічного призначення лісів до стійкого, та забезпечення стійкого розвитку регіону за рахунок збереження лісів.