ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ МИТНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ОБ’ЄКТІВ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Кіщак, Юрій; Кіщак, Іван; Майборода, Римма (Mechanism of an economic regulation, 2014)
Досліджено організаційно-технологічні засади регулювання процесів переміщення вантажів через кордон України відповідно до вимог Митного кодексу України та повноважень митних органів. Встановлено тенденцію скорочення частки вітчизняної продукції в експорті та збільшення імпортної, зокрема в сегменті товарів споживання і легкої промисловості складає 80–90%. Обґрунтовано, що зниження адміністративних бар’єрів, модернізація послуг та впровадження інформаційних технологій на постах митниць позитивно впливає на скорочення часу митного оформлення та зменшення паперового документообігу. Вдосконалення митних процедур за рахунок впровадження електронного варіанту їх оформлення дозволяє щодня поповнювати бюджет країни на 6 млрд. грн. Чопською митницею на Закарпатті. Наголошено, що міжнародне співробітництво у галузі митної справи в Україні належить до основних завдань митних органів України. А наявний територіально-географічний потенціал та інфраструктура держави у процесі здійснення економічно-виробничої діяльності дозволяє суб’єктам підприємницької діяльності реалізувати своє право у сфері зовнішньоекономічної діяльності. Вищерозглянуте дозволяє стверджувати про прогресивний характер положень Митного кодексу України за його змістом, що відповідає вимогам світової спільності у сфері міжнародних відносин загалом та забезпечує безпечність діяльності господарюючих суб’єктів у сфері зовнішньоекономічної діяльності. В свою чергу це утверджує Україну як державу, яка здатна до діяльності у світовій економіці - та виступати гарантом для вітчизняних підприємств та їх закордонних партнерів у процесі здійснення міжнародної господарчої діяльності. Наведені складові подальшого вдосконалення митного супроводження діяльності суб’єктів підприємницької діяльності у відповідності до світового досвіду у цій сфері та приклади підприємств-суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, які оформляють митні документи електронним варіантом. Розглянуто стан та перспективи фінансування спільних міжнародних програм та укладання нових контрактів по реалізації великомасштабних інфраструктурних проектів, спрямованих на модернізацію пунктів пропуску через державний кордон, покращення транспортної та енергетичної інфраструктури, прикордонних територій. Звернуто увагу на необхідність захисту національних інтересів в частині визначення часу та умов закінчення імпортних операцій, посилення контролю за дотриманням законодавства і повнотою декларування податків компаніями-імпортерами.