ПОДАТОК НА НЕРУХОМЕ МАЙНО В КОНТЕКСТІ БЮДЖЕТНОЇ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ В УКРАЇНІ: СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РЕФОРМУВАННЯ - Ілляшенко, Костянтин; Ілляшенко, Тетяна; Антонюк, Наталія (Mechanism of an economic regulation, 2014)
У статті висвітлюються проблемні питання і перспективи трансформації методології й практики оподаткування майна в Україні з урахуванням зарубіжного досвіду місцевого оподаткування та потреб вітчизняної економіки. Здійснено критичний аналіз державних нововведень щодо порядку стягнення та адміністрування податку на нерухоме майно в процесі бюджетної децентралізації в Україні. Окрему увагу приділено аналізу причин низької фіскальної та регулювальної ефективності зазначеного податку в Україні, а також визначено ключові напрямки процесу реформування оподаткування нерухомості з метою нарощення бюджетного потенціалу територіальних громад. Обґрунтовано необхідність зміни бази оподаткування податком на нерухоме майно з площі майна на його вартість, а також запропоновано напрями диференціації податку на нерухомість залежно від його ринкової вартості, враховуючи відповідний досвід розвинених країн.