МЕХАНІЗМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ САМОСТІЙНОСТІ ТЕРИТОРІЙ НА ЗАСАДАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ - Боронос, Вікторія; Плікус, Ірина; Пронікова, Жанна (Mechanism of an economic regulation, 2014)
У статті обґрунтовано науково-методичний підхід щодо механізму забезпечення фінансової самостійності території на засадах децентралізації. Підкреслено, що фінансові можливості території повинні оцінюватися при вирішенні завдань тактичного і стратегічного характеру. При визначенні фінансової самостійності території пропонується використовувати фінансовий потенціал, який розраховується з урахуванням впливу тінізації економіки на фінансові потоки, що дозволить уникнути маніпулювання коштами, виділеними на розвиток території, та визначати регіони-донори і регіони-реципієнти. У статті увага звертається на те, що механізм забезпечення фінансової самостійності території на засадах децентралізації повинен базуватися на досягненні розумного компромісу інтересів держави і територій (населення та підприємництва). Тобто фінансова самостійність територій – це не абсолютне поняття, вона є відносною, мається на увазі підвищення рівня цієї самостійності до певних максимально можливих меж, що не суперечать інтересам держави і бюджетів на всіх рівнях.