ЕКОНОМІЧНІ МЕХАНІЗМИ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ УКРАЇНИ ТА АЛБАНІЇ - Кобзар, Олена (Mechanism of an economic regulation, 2014)
Динамічні зміни всіх складових суспільного розвитку, що є характерною ознакою для України та більшості країн світу, вимагають постійного удосконалення й розвитку економічного механізму реалізації державної екологічної політики, забезпечення його гнучким інструментарієм. У контексті удосконалення економічного механізму актуальним є вивчення досвіду країн, що мають схожу проблематику впровадження економічних механізмів, – постсоціалістичну економіку, реалізацію курсу ринкових реформ, інтеграцію до Євросоюзу. У статті досліджено особливості структури економічного механізму реалізації екологічної політики Албанії та України; проведено порівняльний аналіз проблем зазначених економічних механізмів. У роботі виявлено найбільш ефективні й перспективні економічні інструменти Албанії й на основі аналізу досвіду запропоновано напрямки удосконалення економічного механізму реалізації екологічної політики України, а саме: широке впровадження у практику та розвиток таких економічних інструментів, як екологічний податок на продукт і транспортний податок.