ТЕХНОЛОГІЧНИЙ РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВА: КРИТИЧНЕ ОСМИСЛЕННЯ ТА АВТОРСЬКЕ ТРАКТУВАННЯ - Лігоненко, Лариса (Mechanism of an economic regulation, 2016)
Втрата колишніх технологічних надбань та здобутків, необхідність забезпечення конкурентоспроможності української продукції в умовах переходу до економіки знань та очікування нової технологічної революції зумовлюють інтерес до наукового розроблення проблематики управління технологічним розвитком на рівні підприємства. Вихідною базою для цього є розуміння сутності даного поняття. У статті проведено критичний аналіз існуючих трактувань терміна «технологічний розвиток» та споріднених до нього понять (технічний, організаційно-технічний, інноваційно-технологічний, науково-технологічний), які набули поширення в макро- та мікроекономічних дослідженнях; визначені недоліки, обмеження та дискусійні положення. Визначені сутнісні характеристики цього поняття, що дозволило запропонувати розширене авторське трактування його сутнісних характеристик та зовнішніх проявів.