СОЦІО-ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНІ ІНДИКАТОРИ СТАЛОГО ВОДОКОРИСТУВАННЯ - Маценко, Олександр; Маценко, Олена; Кальченко , Світлана (Mechanism of an economic regulation, 2016)
У статті обґрунтована необхідність формування системи соціо-еколого-економічних індикаторів для забезпечення сталого водокористування в Україні. Проаналізовано основні сучасні загрози забруднення водних ресурсів як внутрішнього, так і зовнішнього характеру. Представлено класифікацію індикаторів сталого водокористування, а також формули для розрахунку окремих із них. Основну увагу приділено комплексним індикаторам, які віддзеркалюють соціо-еколого-економічний стан водокористування та можуть бути корисними для інтегрованого управління водними ресурсами. Запропоновано розширити спектр еколого- гігієнічних показників якості водних ресурсів. Зроблено висновок, що збір необхідних даних та розрахунок запропонованих індикаторів доцільно проводити в єдиному інформаційному центрі збирання та оприлюднення статистики водних ресурсів.