БІЗНЕС-ПЛАНУВАННЯ «ЗЕЛЕНОГО» ЗРОСТАННЯ ЕКОНОМІКИ РЕГІОНУ ЯК ЧИННИК ЕКОЛОГІЧНОЇ МОДЕРНІЗАЦІЇ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ - Шкарупа, Олена (Mechanism of an economic regulation, 2016)
У статті обґрунтовуються та визначаються особливості процесу бізнес-планування як одного з основних інструментів екологічної модернізації соціально-економічних систем для забезпечення «зеленого» зростання економіки регіону, його принципи та напрями. Доводиться, що основним елементом процесу бізнес-планування є узгодження цілей стратегічного бачення регіонального розвитку з політикою «зеленого» зростання в регіоні. Виокремлюються завдання щодо необхідності впровадження інноваційних проектів для «зеленого» зростання економіки за двома напрямами: бізнес-планування як чинник екологічної модернізації, що вміщує включає такі напрями: планування модернізаційної політики для зростання попиту на екологічні товари та послуги (за рахунок державної підтримки); планування модернізаційної політики для стимулювання «зеленого» зростання бізнесу (зокрема, за рахунок державно-приватного партнерства). Наводиться загальна схема моделювання процесу бізнес-планування «зеленого» зростання на регіональному рівні за складовими: планування модернізаційної політики зростання попиту на екологічні товари та послуги на ринку і планування модернізаційної політики стимулювання «зеленого» зростання бізнесу.