НАУКОВІ ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ ПОРТФЕЛЯ ІНВЕСТИЦІЙНО-ІННОВАЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ У КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ РЕГІОНУ - Бурич, Іван (Mechanism of an economic regulation, 2015)
Розглянута необхідність реалізації концепції сталого розвитку на регіональному рівні, що спонукає до розроблення підходів формування портфеля інвестиційно-інноваційних проектів «зеленого» зростання економіки. Досліджено особливості формування портфеля інвестиційно-інноваційних проектів, який розглядається як важливий фактор розвитку регіону, що сприяє інтеграції положень Конвенцій Ріо в національну політику України. Розглянуто вже існуючі економічні критерії формування портфеля проектів та доповнено їх показником екологічної конкурентоспроможності проекту. Доведено необхідність формування такого портфеля проектів, що забезпечить максимальну цінність для «зеленого» зростання економіки регіону. Визначено особливості оцінки портфеля за допомогою математичного моделювання. Зазначається, що оволодіння регіональними управлінцями методикою портфельного аналізу та управління підвищило б шанси на реалізацію стратегічних пріоритетів сталого розвитку в регіоні. Доведено, що процес формування портфеля сприяє формуванню прозорого ринку «зеленого» бізнесу, що дозволить максимально збільшити конкурентоспроможність регіону.