АДАПТАЦІЯ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ОСВІТНІХ ОРГАНІЗАЦІЙ ДО КОНТЕКСТНИХ ЗМІН НОВОЇ ВЕРСІЇ МІЖНАРОДНОГО СТАНДАРТУ ISO 9001:2015 - Станкевич, Ірина; Віткін, Леонід; Глухова, Ольга (Mechanism of an economic regulation, 2015)
У статті відмічено, що поява нової версії міжнародного стандарту ISO 9001:2015 «Системи управління якістю. Вимоги» внесе нові зміни у функціонування систем управління якістю підприємств та організацій різних сфер діяльності. Підкреслено, що для освітньої сфери необхідні свої підходи у тому, що стосується адаптації систем управління якістю вищих навчальних закладів – освітніх організацій – до нових змін стандарту з урахуванням специфіки їх діяльності. В роботі зроблено наголос на тому, що саме система управління якістю відіграє сьогодні значну роль у забезпеченні сталого розвитку освітніх організацій, підвищенні ефективності та результативності діяльності і досягненні високого ступеня довіри і стійкої прихильності споживачів (замовників) до освітніх послуг. Авторами роботи проаналізовано та узагальнено контекстні зміни нової версії ISO 9001:2015 через зміну структури стандарту; посилення акцентів на принципах менеджменту якості; зміни в сутності і трактуванні термінології; запровадження нових вимог та елементів, зокрема – концепції ризик-менеджменту. З урахуванням наведених контекстних змін стандарту виділено напрямки, у яких повинні рухатися освітні організації з метою адаптації діючих систем управління якістю до нових вимог та змін ISO 9001:2015.