ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ВИЗНАЧЕННЯ СУТНОСТІ ІННОВАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ - Карінцева, Олександра; Матвєєв, Павло (Mechanism of an economic regulation, 2015)
Покращання стану економіки України в першу чергу залежить від розвитку інноваційного потенціалу підприємств та регіонів. Досвід економічно розвинених країн доводить, що рівень розвитку інноваційної сфери, зокрема науки, новітніх технологій, наукоємних галузей, підприємств, які впроваджують інновації, є ключовим фактором для визначення місця національної економіки на міжнародному ринку в умовах глобалізації. Стаття присвячена вивченню теоретичних аспектів сутності інноваційного потенціалу суб’єктів господарювання. Огляд сучасних наукових підходів щодо тлумачення поняття «інноваційний потенціал» не дає можливості визначити єдиного способу його трактування. Також у статті проаналізовано сутність інноваційного потенціалу та визначено основні його складові, такі як ресурсна, результативна і внутрішня. На основі виявленої проблеми відсутності єдності поглядів у розумінні категорії «інноваційного потенціалу» було запропоноване власне узагальнене визначення цього поняття.