ДО ПИТАННЯ КООРДИНАЦІЇ МОНЕТАРНОЇ ТА ФІСКАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ - Салтикова, Ганна; Котенко, Наталія (Mechanism of an economic regulation, 2015)
Гостра криза сьогодення актуалізує питання розроблення та впровадження виваженої фінансової політики як дієвого інструменту макроекономічної стабілізації. Спираючись на нормативну концепцію Я. Тінбергена, що виходить з органічної єдності трьох компонентів політики – цільових показників, інструментарію та механізму реалізації, – у статті обґрунтовано необхідність координації основних складових фінансової політики. Проведено огляд предметних складових реалізації фінансової політики з виокремленням основних із них. Досліджено теоретичні засади реалізації монетарної та фіскальної політики. Проведено їх порівняльний аналіз за критеріями характеру дії, механізму впливу на цільові параметри, швидкості реагування на застосування відповідних інструментів. Запропоновано графічну інтерпретацію механізму взаємозв’язку монетарної та фіскальної політики як напрямів реалізації єдиної фінансової політики держави. Доведена необхідність застосування фіскального та монетарного інструментарію у нерозривній єдності з урахуванням опосередкованих проявів та довготермінових наслідків з метою підтримання макроекономічної рівноваги