УДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМУ ДЕРЖАВНОЇ ПІДТРИМКИ ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Камбур, Ольга (Mechanism of an economic regulation, 2015)
Соціально-економічний розвиток України залежить від раціонального використання наявних природних ресурсів, зокрема від стану енергозбереження. У статті проаналізовано сучасний стан впровадження енергозберігаючих технологій в Україні, досліджено діючу систему регулювання у цій сфері. Виявлено необхідність розроблення механізму співпраці між державою, приватним бізнесом та населенням при реалізації програм енергозбереження. Вказано на важливість урахування регіональних особливостей, що дозволить використовувати ресурси найбільш раціонально. Обґрунтовано, що розрахунки економічної ефективності впровадження енергозберігаючих технологій повинні базуватися на принципах інвестиційного аналізу з урахуванням зміни вартості грошей у часі. Виявлено перспективні напрямки, що передбачають як покращання фінансових показників, так і створення умов для подальшого сталого розвитку при забезпеченні удосконалення наявних технологій та координації дії учасників процесу енергозбереження