ОЦІНКА ВПЛИВУ НАУКОВО-ТЕХНІЧНОЇ ТА ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА РОЗВИТОК ЕКОНОМІКИ: ЕМПІРИЧНІ МОДЕЛІ ТА РЕЗУЛЬТАТИ - Грига, Віталій (Mechanism of an economic regulation, 2015)
У даній статті висвітлено основні економічні моделі, які використовуються для оцінки впливу науково-технічної та інноваційної діяльності на економічний розвиток, а також основні результати застосування для цієї мети економетричних моделей, які емпіричним шляхом довели, що в забезпеченні економічного зростання важливу роль відіграють такі чинники, як здатність до винахідництва та рівень конкуренції. У статті також було проаналізовано взаємозв’язок науково-технічної та інноваційної діяльності з деякими економічними індикаторами, зокрема – обсягом прямих іноземних інвестицій і рівнем касового дефіциту. Отримані дані спростовують стереотипи про необхідність зниження витрат на дослідження та розробки в умовах криз. Дослідження проведено в рамках НДР «Система комплексних індикаторів оцінювання науково-технічної та інноваційної діяльності в контексті процесів євроінтеграції" (реєстраційний номер 0115U001603)