АНАЛІЗ КОНЦЕПЦІЇ ІНСТИТУЦІЙНОГО ГЕНОТИПУ - Пустовійт, Роберт (Mechanism of an economic regulation, 2015)
У поданій статті запропоновано поняття «інституційного генотипу» з урахуванням причинно-наслідкових взаємозв’язків і генетичних співвідношень в економічній системі на підґрунті інституційних, соціально-економічних, культурних та еволюційних чинників. Досліджено категорію інститутів порівняно з «генотипом» у межах «фенотипу» організаційної структури, що формується в процесі її еволюції як результат взаємодії спадкових властивостей генотипу соціуму та умов інституційного середовища. Проаналізовано подібності інститутів до генів та досліджено механізми їх розвитку і копіювання, а також методи, за допомогою яких вони впливають на індивідів та організації. Акцентована увага на тому, що соціально-економічний розвиток та інституційні зміни хоча є подібними до еволюційної динаміки, яка є подібною до біологічної, але разом із тим, відрізняються у певних аспектах, що обумовлюється розбіжністю процесів, які проходять у цих системах. Для більш ґрунтовного розуміння запропонованого концепту інституційного генотипу з урахуванням домінуючого інституційно-культурного середовища проаналізована його вертикально-рівнева структура та досліджено «клептократичний інституційний генотип», який домінує в економіці України.