РОЗВИТОК ВИРОБНИЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ МАШИНОБУДІВНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ НЕСТАБІЛЬНОГО РИНКОВОГО СЕРЕДОВИЩА - Кубатко, Олександр; Акуленко, Віталій; Іскаков, Андрій (Mechanism of an economic regulation, 2015)
У статті досліджено теоретичні основи розвитку виробничого потенціалу та визначено основні складові, що формують виробничий потенціал машинобудівних підприємств. Під виробничим потенціалом розглядається результативна позиція, що враховує сукупність економічних відносин та участь усіх доступних ресурсів у процесі виробництва для досягнення потенційно можливого випуску продукції. У роботі аналізується зовнішнє середовище як фактор непрямого впливу на діяльність та розвиток виробничого потенціалу підприємств машинобудівного комплексу України. Проведено аналіз макросередовища діяльності промислових підприємств на основі PEST-аналізу, що враховує політичні, економічні, соціальні й технологічні фактори. У статті наведені висновки щодо впливу нестабільної кон’юнктури макросередовища на діяльність машинобудівних підприємств та виокремлено заходи, що можуть у перспективі підвищити виробничий потенціал машинобудівних підприємств країни. Серед основних факторів, що значно впливають на розвиток виробничого потенціалу підприємств машинобудування, виділено: нестабільність зовнішніх та внутрішніх ринків збуту, нестачу інвестиційних ресурсів, погіршення тісноти кооперації між підприємствами суміжних галузей усередині національної економіки