ПРИЧИНИ І РИЗИКИ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ МІЖБЮДЖЕТНИХ ВІДНОСИН В УКРАЇНІ - Задорожний, Володимир (Mechanism of an economic regulation, 2015)
По мірі становлення України як суверенної держави підвищується роль місцевого самоврядування, удосконалюються механізми управління у самоврядних структурах, відбувається децентралізація управління. У статті наведено основні європейські моделі міжбюджетних відносин та етапи реформування бюджетного устрою пов’язаного з розвитком фінансової децентралізації. Акцентована увага, що основною проблемою реформування міжбюджетних взаємовідносин в Україні є недотримання послідовності у здійснені реформ. Відсутність проведення реформи створило вкрай невизначену інституційну ситуацію в управлінні основною частиною місцевих бюджетів: в основному через програми, які були передані для виконання на місцевий рівень, але в яких центральний уряд залишив за собою основну міру відповідальності (як за фінансування, так і за характер надання послуг). Зроблено висновок, що на місцевому рівні має бути створена повноцінна і забезпечена управлінською ефективністю функція стратегічного планування у бюджетній сфері. Одночасно центральний уряд повинен відмовитись від ідеї безпосереднього обрахунку вартості надання послуг на місцевому рівні й реалізовувати більш прозорий, стратегічний та аналітичний підхід використання бюджетних ресурсів.