РИНКИ ЗЛИТТІВ І ПОГЛИНАНЬ: СТАН, ПРОБЛЕМИ ФУНКЦІОНУВАННЯ І ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ - Сабадаш, Віктор; Гонтар, Дарина (Mechanism of an economic regulation, 2015)
Ефективність функціонування економічного суб’єкта у конкурентному середовищі визначається його здатністю й можливостями постійного нарощення економічного й виробничого потенціалів і використанням найбільш результативних факторів і точок «зростання», для чого фірма може використати резерви внутрішнього зростання або залучити зовнішнє інвестування чи вдатися до процедур злиття і поглинання. У світовій практиці угоди злиттів і поглинань як інструмент нарощування економічного потенціалу компаній та антикризового корпоративного управління, використовуються давно й успішно. Український ринок злиттів і поглинань поки що є малорозвиненим, оскільки українські компанії вбачають у таких процедурах більше загроз, аніж позитивних економіко-фінансових та іміджевих ефектів. У статті на основі критичного аналізу світового досвіду злиттів і поглинань визначено їх сучасні особливості й тенденції ринку, досліджено стан українського ринку злиттів і поглинань, виокремлено основні ризик-чинники і проблемні вузли економічного і правового характеру, що визначають ступінь та ефективність угод економічної концентрації бізнес-активів.