МЕТОДИКИ ОЦІНЮВАННЯ ТУРИСТИЧНОЇ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ: УКРАЇНСЬКИЙ І МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД - Ковальов, Богдан; Мельник, Леонід; Пономарьова, Ганна (Mechanism of an economic regulation, 2016)
У статті проаналізовано міжнародну методику оцінювання конкурентоспроможності подорожей і туризму Всесвітнього економічного форуму. Досліджено динаміку зміни кількісного наповнення Індексу конкурентоспроможності подорожей і туризму (ІКПТ), проаналізовано динаміку топ-10 країн за ІКПТ у 2007–2015 рр., визначено країни-лідери та країни-аутсайдери. Проведено аналіз українських методик оцінювання туристичної привабливості і туристичного потенціалу, визначено їх домінанти, вид інформаційного наповнення, а також основні фактори, що враховуються ними. З урахуванням українського і міжнародного досвіду запропоновано авторський підхід до оцінювання туристичної конкурентоспроможності, який базується на застосуванні статистичних показників, що характеризують екологічні, культурно-історичні, економічні, соціальні та інфраструктурні фактори