ФОРМУВАННЯ МЕТОДИЧНИХ ПІДХОДІВ ДО МОДЕЛЮВАННЯ КОМПЛЕКСНОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ОЦІНКИ ЕКОСИСТЕМНИХ ПОСЛУГ - Горобченко, Денис; Горобченко, Тетяна (Mechanism of an economic regulation, 2016)
Економічна оцінка сукупності послуг, які можуть бути надані в межах певної екосистеми, при першому приближенні, розглядається як сума окремих оцінок кожної складової. Таке спрощення є допустимим лише при розгляді системи в статиці, коли структура та зміст всіх процесів залишаються незмінними на всьому періоді оцінювання. Врахування динаміки не може обмежуватись лише граничним аналізом, адже в цьому випадку можна побачити вплив лише однієї екопослуги на інші,звідки виникає необхідність розгляду екосистеми як системи, всі компоненти якої взаємодіють за принципом "всі впливають на всіх". Окрім цього, зміни найімовірніше будуть носити не одноразовий характер, коли наслідки подій, розподілених у часі, будуть нашаровуватись один на одного, ускладнюючи систему взаємних впливів з настанням кожної наступної події. Підсумовуючи названі фактори, у статті запропоновано науково- методичний підхід до моделювання економічної оцінки комплексу екосистемних послуг з урахуванням їх взаємного впливу і подієвого характеру динаміки їх розвитку.