ІНСТИТУЦІЙНИЙ АНАЛІЗ ВПЛИВУ ДЕРЖАВИ НА СТРУКТУРУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - Васіна, Алла (Mechanism of an economic regulation, 2016)
Обґрунтовано необхідність вироблення методологічних засад інституційного аналізу структурування національної економіки, які б дозволяли ідентифікувати й діагностувати взаємозалежності та прояви впливу державних інститутів на структуроформуючі процеси. Сформульовано завдання інституційного аналізу структурних перетворень економіки. Визначено методологічні підходи до дослідження якості інститутів та наведено критерії її оцінки. На основі визначених теоретико-методологічних засад інституційного аналізу здійснено діагностику впливу державних інститутів на структурування національної економіки в розрізі таких їх взаємопов’язаних груп як: політичні, правові, економічні, соціальні, ідеологічні. Визначено бар’єри формування сприятливого інституційного середовища цілеспрямованого структурування національної економіки з використанням потенціалу державних інститутів. Наголошено, що з метою підвищення ефективності державних інститутів структурування національної економіки необхідним є їх удосконалення в рамках розробки і реалізації програми структурної перебудови економіки України.