ІНСТИТУЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - Бортнюк, Тетяна; Мощич, Світлана (Mechanism of an economic regulation, 2016)
Енергоефективність є пріоритетним напрямом енергетичної політики більшості країн світу, що обумовлено вичерпанням невідновлюваних паливно-енергетичних ресурсів, відсутністю реальних альтернатив їх заміни. В Україні енергоефективність є важливим елементом державної політики, одним із пріоритетів розвитку національної економіки. У статті розглянуто особливості інституційного забезпечення досягнення енергоефективності національного господарства. Визначено основні механізми реалізації політики енергоефективності в сучасних умовах. Реалізація механізмів підвищення енергоефективності національної економіки здійснюється за допомогою запровадження стандартизації, сертифікації, маркування, нормування, державного нагляду, енергопаспортизації та енергетичного аудиту. Обґрунтовано доцільність використання механізму державно-приватного партнерства у сфері енергоефективності, що дозволить подолати проблеми дефіциту фінансового забезпечення енергоефективних заходів, сприятиме підвищенню ефективності управління, впровадженню інноваційних рішень, передачі технологій, розподілу підприємницьких та інвестиційних ризиків між партнерами.