ІННОВАЦІЙНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ТРЕТЬОЇ ПРОМИСЛОВОЇ РЕВОЛЮЦІЇ - Мельник, Леонід (Mechanism of an economic regulation, 2016)
Досліджується інноваційний потенціал Третьої промислової революції (ТПР), який реалізується через триалектичну взаємодію трьох груп системотвірних чинників: матеріально- енергетичних, інформаційних, синергетичних. Розглядаються напрямки трансформаційних перетворень за кожною із згаданих груп у ході ТПР. Аналізується екологічний вектор інновацій, результатом яких у кінцевому підсумку може стати формування «зеленої» економіки («економіки космонавтів»), що функціонує на основі замкнених циклів використання ресурсів. Називаються три базові групи інновацій, що обумовлюють хід ТПР: перехід на відновлювані джерела енергії; освоєння цифрових технологій у сфері виробництва і споживання продукції; мережизація соціально-економічної системи.