ВЕНЧУРНА ДІЯЛЬНІСТЬ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ НА ПОРОЗІ НОВОЇ ПРОМИСЛОВОЇ РЕВОЛЮЦІЇ - Дериколенко, Олександр; Бурлакова, Ірина; Пономарьова, Ганна; Кондруніна, Катерина (Mechanism of an economic regulation, 2016)
Недостатній рівень технічного розвитку підприємств в Україні, який ускладнюється глибокими економічною та політичною кризами на порозі Третьої та Четвертої промислових революцій, які поступово відбуваються у світі, актуалізує питання пошуку інноваційних шляхів розвитку економіки, здатних вивести країну з кризового стану та забезпечити випереджаюче економічне зростання. У статті проведено ретроспективний аналіз економічних реформ, проведених в різних країнах світу в періоди загострення кризових явищ, що дозволило сформулювати основні передумови розвитку інноваційної діяльності промислових підприємств України. Для реалізації економічного прориву запропоновано напрямки розвитку економіки України на основі венчурного фінансування. Визначено загальні та специфічні характеристики венчурної діяльності суб’єктів господарювання, а також види підприємництва, в межах яких може здійснюватися венчурна діяльність. Проведений аналіз діяльності найбільш інноваційних компаній світу та тих компаній, які найбільше інвестують в НДДКР дозволив визначити основні принципи ефективної інноваційної діяльності в сучасних умовах.