ПРОБЛЕМИ ВИЗНАЧЕННЯ МІНІМАЛЬНОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ В УКРАЇНІ - Сотник, Ірина; Карпіщенко, Олексій; Якушко , Тетяна (Mechanism of an economic regulation, 2017)
У статті проаналізовано сучасний стан, проблеми та шляхи вдосконалення формування мінімальної заробітної плати в Україні. Розглянуто поняття та роль мінімальної заробітної плати в економіці, досліджено динаміку номінальної та реальної мінімальної оплати праці, встановлено економічні взаємозв’язки між мінімальною заробітною платою, споживчим кошиком та прожитковим мінімумом, в основу яких, на відміну від інших, покладено комплексний аналіз динаміки цих показників в Україні з використанням міжнародних порівнянь. На підставі результатів аналізу основних економічних індикаторів у сфері оплати праці та якості життя запропоновано низку рекомендацій з удосконалення механізмів визначення мінімальної заробітної плати в Україні, що на відміну від інших базуються на всебічному оцінюванні наслідків необґрунтованого підвищення мінімальної заробітної плати та враховують досвід розвинених країн світу.