РОЛЬ І МІСЦЕ АУДИТУ В СИСТЕМІ ДЕРЖАВНОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ - Єльнікова, Юлія (Mechanism of an economic regulation, 2017)
У статті проаналізовано сутність та розкрито основні підходи вітчизняних і зарубіжних науковців до визначення понять «державний фінансовий аудит». На основі проведеного дослідження було сформульовано авторське визначення цього поняття. Також розглянуто основні елементи системи державного фінансового аудиту (суб’єкт, об’єкт, функції, принципи, ін.). Автором виділено аудит як особливу незалежну форму державного фінансового контролю та його значення для системи управління. Також автором здійснено аналіз функціонування сучасної системи аудиту ефективності в Україні та виокремлено основні проблеми її функціонування. У ході дослідження впровадження аудиту в систему державного фінансового контролю встановлено його важливу роль у процесі державотворення, але разом із тим наголошено, що це впровадження на сьогодні просувається надто повільно. У результаті аналізу теоретичних і практичних проблем упровадження аудиту доведено, що гальмування цього процесу пов’язане з цілим рядом причин, які зводяться до основної – невизначеності щодо теоретичних засад аудиту та його ролі і місця у державному фінансовому контролі. Проведене дослідження дало змогу виділити основні напрямки поліпшення функціонування системи державного фінансового аудиту.