ДОДАНА ВАРТІСТЬ, ЯК КРИТЕРІЙ ЕФЕКТИВНОСТІ ГЛОБАЛЬНИХ ЛАНЦЮГІВ ВИРОБНИЦТВА - Дугінець, Ганна (Mechanism of an economic regulation, 2017)
У світовій економіці останні роки простежується зростання валового експорту по відношенню до обсягу виробництва, який в певній мірі можна пояснити більш інтенсивним використанням глобальних ланцюжків доданої вартості: зростає число проміжних ресурсів, що вводяться, які перевозяться з однієї країни в іншу в рамках виробничого процесу. У статті розглянуті існуючі підходи до визначення доданої вартості, що формується у глобальних ланцюжках виробництва. Обґрунтовано, що такий аналіз дозволяє визначити, де формується найбільша додана вартість, а також сформувати можливі напрями розвитку діючих елементів ланцюжка. Виділено, що компанія або країна повинні прагнути до присутності в тих ділянках глобальних ланцюжків, де генерується більш висока додана вартість. Але крім вбудовування в існуючі ланцюжки важлива й власна промислова політика країни, яка в цілому призводить до структурних зрушень в промисловості.