СУТНІСТЬ ЦІННОСТІ ПІДПРИЄМСТВА ЯК ОБ’ЄКТА ОБЛІКУ ТА АНАЛІЗУ - Мискін, Юрій; Гринишин, Марія; Романюк, Анастасія (Mechanism of an economic regulation, 2022)
У статті проаналізовано подібність та відмінність понять «цінність» та «вартість». Обґрунтовано, що саме через помилкову тотожність трактувань термінів «цінність підприємства» та «вартість підприємства» у вітчизняній науковій літературі відбулася підміна менеджменту, орієнтованого на цінність підприємства, вартісно-орієнтованим управлінням. Розглянуто різні підходи вчених до ідентифікації сутності цінності підприємства. Досліджено генезу трансформації поняття «цінність» в економічних теоріях. Осмисллено філософські підходи до трактування сутності цінності підприємства. Уточнено семантику поняття «цінність підприємства» шляхом ідентифікації двох ключових її домінант: залежності від стейкхолдера (його ціннісних пріоритетів), що оцінює цінність підприємства та залежності від відношення суб’єкта оцінки до підприємства, цінність якого визначається.