АНАЛІЗ СВІТОВИХ ТЕНДЕНЦІЙ В УПРАВЛІННІ РИЗИКАМИ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ГАЛУЗІ - Деренська, Яна (Mechanism of an economic regulation, 2022)
Глобалізаційні процеси, вихід українських виробників на світовий фармацевтичний ринок, вагома присутність транснаціональних компаній на українському фармацевтичному ринку актуалізують необхідність вивчення та адаптування досвіду ризик-менеджменту міжнародних фармацевтичних компаній, розширення напрямків управління ризиками вітчизняних фармацевтичних виробників. У статті проаналізовано річну звітність лідерів світового фармацевтичного ринку у сфері управління ризиками. Виявлено такі основні напрямки впливу ризиків – соціальні та макроекономічні тенденції, розвиток ринку, регуляторні зміни, бізнес-стратегія, дослідження та розробки, виробничі, маркетингові, фінансові, екологічні ризики, людські ресурси, ІТ, інтелектуальна власність, відповідність зовнішнім партнерам, законодавству, безпека та якість продукції. Визначено по кожному напрямку дії ризиків заходи щодо управління ними.