АНАЛІЗ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ ТА ОЦІНКА РІВНЯ ВПЛИВУ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Шумейко, Юлія; Гриценко, Лариса; Дахер, Катерина (Mechanism of an economic regulation, 2022)
У статті здійснено аналіз рівня фінансової стійкості банківської системи у період кризових явищ. Дослідження проведено за допомогою даних найбільш відомих рейтингових агентств, базуючись на звітності НБУ, офіційній статистиці банків та експертних оцінках. В процесі здійснення рейтингування основними критеріями оцінки виступили: рентабельність активів та власного капіталу; рівень миттєвої ліквідності та фінансового левериджу; частка проблемних кредитів; ризики власників та рівень загальної стресостійкості. В ході дослідження виявлено, що основними проблемами є загальне зниження бізнес-активності під час карантину та воєнного стану в країні, падіння попиту на кредити та банківські послуги, що негативно позначилися на процентних і комісійних доходах банків, проте, їх відновлення та забезпечення прибутковості було здійснено за рахунок безготівкових операцій. Для визначення рівня впливу інноваційних технологій на банківський сектор України в статті здійснено порівняння показників рівня проникнення діджитал з іншими країнами на основі даних Глобальної Фінансової Інклюзії. Аналіз здійснено за допомогою індикаторів проведення фінансових транзакцій через мобільні банківські сервіси. За результатами аналітичної оцінки визначено, що рівень проникнення інноваційних технологій в банки України по відношенню до аналізованих країн значно відстає, проте має позитивну динаміку. Розкрито особливості інноваційних технологій в банківському секторі Європи. Доведено, що основна їх відмінність від українських сервісів полягає в тому, що приблизно половина кращих інноваційних моделей, знайдених в мобільних додатках європейських банків, не має прямих аналогів в Україні – переважно в силу особливостей розвитку Європейського онлайн-банкінгу. За результатами дослідження зроблено висновки, що не зважаючи на складну ситуацію з банківським сектором протягом останніх років, фінансова стійкість банківської системи значно знизила свій рівень стабільності, проте активний перехід банків на дистанційний режим роботи та зростання цифровізації бізнес-процесів допомогли банкам не погіршити життєздатність в умовах кризових явищ. Безпосередній вплив якісних мобільних сервісів банку дозволить підвищувати не тільки його фінансову стійкість, а й конкурентоспроможність на ринку.