ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕНЕРГЕТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЖИТЛОВОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ - Скрипка, Євген (Mechanism of an economic regulation, 2022)
Статтю присвячено трансформації енергетичного забезпечення житлового сектору та вирішенням проблем руйнування енергетичної інфраструктури в умовах війни. Було проаналізовано загальний збиток українській економіці та інфраструктурі від військових дій. Найбільше постраждали дороги, житлові будинки та активи підприємств. Сумарні втрати складають 75% усіх втрат. Відбулося зростання темпів інфляції в Україні, що більшою мірою було спричинене знищенням логістичних ланцюжків та критичної інфраструктури. Відбулося підвищення цін на продовольчі та непродовольчі товари та енергоресурси. В підсумку все це призвело до зростання інфляції у липні 2022 року в порівнянні з липнем 2021 в 2,17 разів. Також досліджено втрати в енергетиці та проаналізовано споживання електроенергії. Загальні втрати енергокомплексу України становлять 523 млрд грн. На сьогоднішній день зруйновано близько 40% електростанцій і вся країна перебуває в режимі аварійних відключень електроенергії. Тому нами було запропоновано альтернативне забезпечення енергозалежності житлового сектора. А саме впровадження інноваційних енергоефективних технологій використання природних ресурсів для енергозабезпечення житлового сектору. Наразі одним із найкращих методів вирішення даної проблеми може стати енергомодернізація житла та використання альтернативних джерел енергії. Реконструкція та модернізація застарілих фасадів будівель шляхом застосування різноманітних енергоефективних матеріалів дозволяє створювати енергонезалежні житлові будинки, а впровадження сонячних батарей необхідної потужності, вертикальних вітряних турбін, спеціальних вітрогенераторів, сонячних колекторів у поєднанні з грунтовими тепловими насосами, дозволяє підтримувати температуру всередині будинку на рівні комфортної для людини температури, а сонячний колектор підтримує відповідну температуру в системі гарячого водопостачання. За нашим переконанням саме завдяки втіленню в життя таких проектів можна відносно легко пройти зимовий період та переорієнтувати економіку України зі споживання на виробництво енергії.