МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ОЦІНЮВАННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

  • Ольга Ходаківська Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки»
  • Наталія Патика Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки»
  • Гаргасас Аудрюс Університет Вітовта Великого
Ключові слова: конкурентоспроможність, критерій, метод оцінювання, показник, сільське господарство

Анотація

У статті обґрунтовано методологічні основи оцінювання конкурентоспроможності, визначено їх зміст, систематизовано різновиди, що дало можливість визначитися з методичними підходами до розроблення інструментарію оцінювання рівня конкурентоспроможності сільського господарства України в умовах міжнародної економічної інтеграції. Встановлено, що оцінювання конкурентоспроможності для економіко-господарських систем різного рівня (країна, галузь, регіон, підприємство, товар) має багато спільного – використовуються ті самі методи аналізу, схожі алгоритми досліджень, споріднені показники. Особливо це характерно для досліджень конкурентоспроможності галузі, оскільки ринкові позиції останньої, з одного боку, є ринковими позиціями сукупності її суб’єктів господарювання або товарів, що виробляються, а з іншого – позиціями, що формують конкурентоспроможність країн та регіонів. Доведено, що методологічні засади оцінювання конкурентоспроможності сільського господарства як галузі національної економіки передбачають урахування двох аспектів: по-перше, конкурентоспроможність є порівнянною характеристикою суб’єкта, що виходить на ринок, тому її можна оцінювати винятково порівняно з іншими подібними суб’єктами або з урахуванням їх ринкових позицій; по- друге, оцінка на різних ринках може збігатися щодо методів, що застосовуються, однак повинна відрізнятися щодо показників, критеріїв, індикаторів оцінювання, що використовуються, з можливістю змішування, часткової взаємозамінності та доповнюваності цих груп. Систематизовано критерії оцінювання конкурентоспроможності сільського господарства, що поширені у світовій практиці, які пропонується розглядати в трьох площинах: макрорівень, мезорівень та показники зовнішньоекономічної діяльності. Запропоновано алгоритм оцінювання конкурентоспроможності сільського господарства.

Посилання

Averikhina, T. V. (2016). Analiz tendentsii vplyvu ekolohichnoho chynnyka na formuvannia konkurentospromozhnosti ekonomichnykh system makro-, mezo- ta mikrorivnei [Analysis of trends in ecology factor influencing the macro, meso and microlevels’ systems competitiveness formation]. Marketynh i menedzhment innovatsii, 4, 353–364.

Biliak, N. I. (2012). Otsinka konkurentospromozhnosti silskoho hospodarstva Lvivskoi oblasti [Estimation of competitiveness of Lviv region agriculture]. Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii im. Gzhytskoho, 1(1), 59–65.

Bondarenko, S. M. & Nevmerzhytska, A. A. (2014). Otsinka konkurentospromozhnosti pidpryiemstva [Evaluation competitiveness of enterprise]. Tekhnolohii ta dyzain, 2(11). Retrieved from http://nbuv.gov.ua/UJRN/td_2014_2_15.

Burdeniuk, T. H. (2016). Kryterii y pokaznyky konkurentospromozhnosti pidpryiemstv ta metodyka yikh yakisnoho analizu [Criteria and indicators of competitiveness of enterprises and methods qualitative analysis]. Prychornomorski ekonomichni studii, 12(2), 143–148.

Horiachuk, V. F. (2011). Otsinka konkurentospromozhnosti rehioniv Ukrainy na osnovi rezultatnoho pidkhodu [Regional Competitiveness Estimation in Ukraine on the Basis of Resultative Approach]. Rehionalna ekonomika, 1, 39–46.

Zhukovskyi, M. O. (2014). Otsinka konkurentospromozhnosti potentsialu silskohospodarskoho pidpryiemstva [Assessment of the competitiveness of the agricultural enterprise potential]. Naukovyi visnyk Natsionalnoho universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannia Ukrainy. Ser. Ekonomika, ahrarnyi menedzhment, biznes, 200(1), 126–130.

Zhurylo, R. M. (2009). Porivnialna kharakterystyka isnuiuchykh metodiv do otsinky konkurentospromozhnosti pidpryiemstva [Comparative characteristics of existing methods to assess the enterprise competitiveness]. Ekonomika i rehion, 4, 124–130.

Zakrevska, L. M. (2017). Otsinka rivnia konkurentospromozhnosti produktsii pidpryiemstv molochnoi promyslovosti z urakhuvanniam yikh potentsiinoi spromozhnosti [Estimation of the level of competitiveness of dairy industry enterprises taking into account their potential capacity]. Formuvannia rynkovykh vidnosyn v Ukraini, 9, 59–64.

Kobyliatskyi, L. S. (2003). Upravlinnia konkurentospromozhnistiu: navch. posib. [Competitiveness Management: training manual]. Kyiv: Zovnishnia torhivlia, 304.

Kostyrko, L. A. & Solomatina, T. V. (2015). Otsinka vplyvu konkurentospromozhnosti na investytsiinu pryvablyvist pidpryiemstv APK [Assessment of the impact of competitiveness and investment attractiveness of agricultural enterprises]. Chasopys ekonomichnykh reform, 2, 72–78.

Lahotiuk, V. O. (2014). Analiz isnuiuchykh pidkhodiv do otsinky konkurentospromozhnosti [Analysis of existing approaches to competitiveness assessment]. Naukovyi visnyk Bukovynskoho derzhavnoho finansovo-ekonomichnoho universytetu. Seriia: Ekonomichni nauky, 27, 185–191.

Nechyporenko, V. V. (2016). Otsinka konkurentospromozhnosti system APK natsionalnoho ta rehionalnoho rivniv: metodolohichni aspekty [Evaluation of competitiveness of AIC systems of national and regional levels: methodological aspects]. Zbirnyk naukovykh prats Umanskoho natsionalnoho universytetu sadivnytstva, 88(2), 182–189.

Saprun, H. H. & Khmelenko, O. V. (2017). Udoskonalennia pidkhodu do analizu konkurentospromozhnosti pidpryiemstv v umovakh mizhnarodnoi intehratsii [Improving the approach to analysis of competitiveness of enterprises in conditions of international integration]. Molodyi vchenyi, 10, 1037–1040.

Stasiuk, O. M. & Bevz, I. A. (2012). Intehralna otsinka konkurentospromozhnosti rehioniv Ukrainy [Integral assessment of the competitiveness of Ukrainian regions]. Ekonomika i prohnozuvannia, 1, 75–86.

Tykholiz, L. S. (2013). Analiz ta otsinka konkurentospromozhnosti silskohospodarskykh pidpryiemstv [Analysis and evaluation of the agricultural enterprises competitiveness]. Zbirnyk naukovykh prats Podilskoho derzhavnoho ahrarno-tekhnichnoho universytetu, 21, 256–260.

Shliaha, O. V. & Bidunova, K. V. (2014). Sutnist ta metody otsinky konkurentospromozhnosti pidpryiemstva [The essence and methods of assessing the enterprise competitiveness]. Visnyk Dnipropetrovskoho universytetu. Seriia: Ekonomika, 8(4), 112–121.

Yuhas, E. F. (2016). Metodychno-protsesualni ta sektoralno-upravlinski determinanty analizu konkurentospromozhnosti [Methodical and procedural, managerial and sectoral determinants of competitiveness analysis]. Naukovyi visnyk Mukachivskoho derzhavnoho universytetu. Seriia: Ekonomika, 1, 190–195.

Yatsenko, V. M. & Yatsenko, O. V. (2015). Stratehichnyi analiz, ekonomichna diahnostyka ta otsinka konkurentospromozhnosti ahrarnykh pidpryiemstv [Strategic analysis, economic diagnosis and evaluation of the agrarian enterprises competitiveness]. Visnyk Skhidnoievropeiskoho universytetu ekonomiky i menedzhmentu. Seriia: Ekonomika i menedzhment, 2, 91–100.

Latruffe, L. (2010). Competitiveness, Productivity and Efficiency in the Agricultural and Agri-Food Sectors. OECD Food, Agriculture and Fisheries Working Papers, 30. Retrieved from http://dx.doi.org/10.1787/5km91nkdt6d6-en.

Переглядів статті: 5
Завантажень PDF: 4
Опубліковано
2019-06-20
Як цитувати
Ходаківська, О., Патика, Н., & Аудрюс, Г. (2019). МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ОЦІНЮВАННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА. Mechanism of an Economic Regulation, (2 (84), 66-78. https://doi.org/10.32782/10.21272/mer.2019.84.05
Розділ
МАКРОЕКОНОМІЧНІ МЕХАНІЗМИ